Printer Friendly Version Rumeli Turci @ 11 August 2014 01:08 PM

 Фестивал румелијских Турака у Истанбулу


У петак, 08.08.2014. године у Истанбулу отворен је четвородневни фестивал румелских Турака. Ова манифестација је била прилика за продубљивање сарадње локалних самоуправа и удружења која окупљају турске држављане пореклом са Балкана. Такође, била је то прилика да се презентују економски потенцијали и размене искуства међу учесницима сајма.
У присуству великог броја извештача електронских и писаних медија, фестивал су отворили Министар здравља Републике Турске, господин Мехмет Муезиноглу и градоначелник града Истанбул, господин Кадир Топбаш.
Поред представника истанбулских општина Бајрампаша и Пендик у коме живи највећи број популације пореклом са Балкана, фестивалу су присуствовали и представници општина из Македоније и Босне и Херцеговине. Такође, међу присутним су били и представници општине Нови Пазар из Републике Србије који су нашли пригодну прилику да се представе са властитом туристичком понудом и привредним потенцијалима. Церемонији отварања присуствовао је генерални конзул Републике Србије у Истанбулу, господин Зоран Марковић који је у разговору са учесницима сајма изразио потребу за интензивирањем сарадње између представника локалних самоуправа и удружења, а све у циљу продубљивања односа Републике Србије са исељеничком заједницом у Републици Туркој.