Printer Friendly Version Постављање Теслине спомен бисте у Измиру @ 30 November 2015 08:08 AM

Церемонија свечаног откривања спомен бисте српског научника Николе Тесле, постављене у централној згради Измирског универзитета економије, одржана је 24. новембра 2015. године у присуству представника градске управе Измира, ректора Универзитета у Измиру, великог броја професора и студената и наших држављана у Измиру. Ипред Фондације Никола Тесла из Београда, церемонији је присуствовао Милан Кнежевић са супругом Јасмином, као и представници ДКП у Истанбулу ГК Зоран Марковић и конзул Сандра Вујиновић и почасни конзул РС у Измиру Метин Акдурак.

Обраћајући се присутнима ГК З.Марковић је истакао да је велика част говорити о раду и делу славног научника, који је својим визионарством омогућио квалитет живота какав данас имамо. Понос је да је Никола Тесла један од нас, нагласио је Марковић, човек са Балкана, српског порекла, изнад свега грађанин света. Указао је да су Теслине идеје и дела ванвременске, својим радом доказао је да прави људи своје место имају у мислима и срцима, уџбеницима и науци свих народа и држава, чиме је заслужио бесмртност и поштовање. З.Марковић се посебно захвалио Ректорату економског универзитета у Измиру, челницима града, а пре свега Фондацији Никола Тесла из Филаделфије, која је својом донацијом „довела Теслу и Измир“. Поред З.Марковића на свечаности су говорили ректор Измирског универзитета економије проф. др Огуз Есен, представник Теслине фондације М.Кнежевић и др.

Свечаној церемонији претходио је разговор ГК З.Марковић са ректором Измирског универзитета економије О.Есеном, у коме је било речи о могућностима сарадње универзитетског центра у Измиру са високо-образовним установама из Србије. Службена посета шефа ДКП З.Марковића Измиру искоришћена је и за разговоре у градској Скупштини Измира, као и председником Привредне коморе Екремом Демирташом. Разговори су потврдили заинтересованост за продубљивање укупне, а пре свега сарадње на пољу привреде и економије. ГК З.Марковић означио је почетак међународне једриличарске регате у Чешмама, на којој је учестовало преко три стотине такмичара, међу којима и једриличари из Р.Србије.