Printer Friendly Version Postavljanje Tesline spomen biste u Izmiru @ 30 November 2015 08:10 AM

Ceremonija svečanog otkrivanja spomen biste srpskog naučnika Nikole Tesle, postavljene u centralnoj zgradi Izmirskog univerziteta ekonomije, održana je 24. novembra 2015. godine u prisustvu predstavnika gradske uprave Izmira, rektora Univerziteta u Izmiru, velikog broja profesora i studenata i naših državljana u Izmiru. Ipred Fondacije Nikola Tesla iz Beograda, ceremoniji je prisustvovao Milan Knežević sa suprugom Jasminom, kao i predstavnici DKP u Istanbulu GK Zoran Marković i konzul Sandra Vujinović i počasni konzul RS u Izmiru Metin Akdurak.
 
Obraćajući se prisutnima GK Z.Marković je istakao da je velika čast govoriti o radu i delu slavnog naučnika, koji je svojim vizionarstvom omogućio kvalitet života kakav danas imamo. Ponos je da je Nikola Tesla jedan od nas, naglasio je Marković, čovek sa Balkana, srpskog porekla, iznad svega građanin sveta. Ukazao je da su Tesline ideje i dela vanvremenske, svojim radom dokazao je da pravi ljudi svoje mesto imaju u mislima i srcima, udžbenicima i nauci svih naroda i država, čime je zaslužio besmrtnost i poštovanje. Z.Marković se posebno zahvalio Rektoratu ekonomskog univerziteta u Izmiru, čelnicima grada, a pre svega Fondaciji Nikola Tesla iz Filadelfije, koja je svojom donacijom „dovela Teslu i Izmir“. Pored Z.Markovića na svečanosti su govorili rektor Izmirskog univerziteta ekonomije prof. dr Oguz Esen, predstavnik Tesline fondacije M.Knežević i dr.
 
Svečanoj ceremoniji prethodio je razgovor GK Z.Marković sa rektorom Izmirskog univerziteta ekonomije O.Esenom, u kome je bilo reči o mogućnostima saradnje univerzitetskog centra u Izmiru sa visoko-obrazovnim ustanovama iz Srbije. Službena poseta šefa DKP Z.Markovića Izmiru iskorišćena je i za razgovore u gradskoj Skupštini Izmira, kao i predsednikom Privredne komore Ekremom Demirtašom. Razgovori su potvrdili zainteresovanost za produbljivanje ukupne, a pre svega saradnje na polju privrede i ekonomije. GK Z.Marković označio je početak međunarodne jedriličarske regate u Češmama, na kojoj je učestovalo preko tri stotine takmičara, među kojima i jedriličari iz R.Srbije.