Printer Friendly Version Gostovanje crkvenog hora „Branko“ iz Niša na slavi Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu @ 30 November 2015 08:40 AM

U Istanbulu je, na poziv Njegove svesvetosti patrijarha Vartolomeja, povodom proslave slave Vaseljenske patrijaršije, gostovao crkveni hor „Branko“ iz Niša.
    Nastup je, posle prijema koji je povodom slave Vaseljenske patrijaršije Svetog Andreja Prvozvanog dao Njegova svesvetost patrijarh Vartolomej, organizovan u crkvi Svetog trojstva na Taksimu pred visokih zvanicama iz konzularnog kora, predstavniicma svih zastupljenih konfesija u Turskoj, poslovnim ljudima, kao i grčke zajednice u Istanbulu. U obe prilike, patrijarh Vartolomej se najtoplijim rečima osvrnuo na odlične odnose sa sestrinskom Srpskom paravoslavnom crkvom, naglasivši da ovaj događaj svojim nastupom uveličava crkveni hor iz Niša – rodnog grada cara Konstantina, a čije je gostovanje omogućeno dobrotom Njegove svetosti patrijarha srpskog, gospodina Irineja. Njegov govor u crkvi Svetog trojstva bio je prevođen i na srpski jezik.
    Koncert je protekao u izvanrednoj atmosferi i predstavlja nemerljiv doprinos prezentaciji kulture i tradicije srpskog naroda u Istanbulu. Bio je ovo jedan od od onih dana kada smo se s punim pravom osećali ponosnim.