Printer Friendly Version 05.02.2016, 09:25, Intervju Generalnog konzula Zorana Markovića časopisu Privredne komere Istanbula @ 5 February 2016 07:27 AM

INTERVJU Generalnog konzula Zorana Markovića časopisu Privredne komore Istanbul

NASTUPITI ZAJEDNO NA CILJANA TRŽIŠTA


Generalni konzul Republike Srbije Zoran Marković je izjavio da turski ulagači treba da posete Srbiju i da se upoznaju sa mogućnostima koje im se otvaraju. Generalni konzul Markovic: „Možemo zajedno da izvozimo u Rusiju i na okolna trzista. Srbiju možete da iskoristite kao odskočnu dasku.“
ZORAN MARKOVIĆ je izjavio da je u diplomatiju došao iz privatnog sektora, i da razume probleme poslovnog sveta. Njegov stav o radu je jasan „treba biti brz, precizan i realan“ dodajući reči premijera da „koja god da je ponuda data turskim investitorima, Srbija će ponuditi za jedan dolar bolju“, koje su pokazatelj prijateljstva i dobre namere. A ja turskim privrednicima dajem garanciju da će rešenje bilo kog problema naći za 7 do 10 dana.
GENERALNI KONZUL je odgovarao na pitanja „Istanbul Ticaret“  (IMAJTE SLUHA ZA PRIVREDNIKE) 
Na Tursko-srpskom poslovnom forumu u Beogradu obratili su se premijeri obe zemlje sa porukama podrške. Kako preduzetnici treba da tumače ove poruke?
Bilo je malog zastoja u odnosima između dve zemlje. Poseta premijera Ahmeta Davutoglua je od posebne važnosti za okončanje te pauze. Poruke oba premija su bile veoma pozitivne. Treba nastaviti sa ovakvim posetama, zato što prilikom posete privrednici dveju zemalja imaju priliku da se bolje upoznaju i da na licu mesta sagledaju mogućnosti. Ranije su trgovci i privrednici slušali političare i shodno političkoj situaciji su zauzimali svoje stavove. Ali sada političari imaju više sluha za privrednike i za ekonomiste. I ja se slažem sa tim. Gde je dobra ekonomska saradnja tu su dobri i politički odnosi. Dobri odnosi među privrednicima, poslovnim ljudima, reflektuju se i na politiku i na društvo.
(MOJ POSAO JE PRONAĆI REŠENJE )
Koji su vaši zadaci kao Generalnog konzula?
Kao Generalni konzulat u kontaktu smo sa nadležnim vlastima i u Srbiji i u Turskoj, moj zadatak je da pronađem rešenje problema sa kojim se suočava poslovni svet. Žao mi je ako se jedan investitor susretne sa problemima u Srbiji. Dajem garanciju da će se problemi privrednika u Srbiji rešiti za 7 do 10 dana. Ne bežimo od problema, sa njima se suočavamo.
Moj savet za turske privrednike je: „Idite, vidite na licu mesta, istražite i razmotrite, i kada se vratite ostalim privrednicima ispričajte o mogućnostima koje su se pred vas otvorile.
(POSETE TREBA DA BUDU UZAJAMNE)
U ovom domenu, koji je oblik saradnje koji se može uspostaviti sa Privrednom komora Istanbula?
U ovom pogledu Privredna komora i partner u Srbiji mogu da organizuju uzajamne posete privrednih delegacija. Zato što Srbija nudi mogućnosti za saradnju. Za informacije koje su potrebne za osnivanje firme, poreske olakšice, subvencije možete se obratiti meni ili odeljenju u sastavu Konzulata. Ove godine u prvih šest meseci očekuje se poseta premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića zajedno sa delegacijom u čijem će sastavu biti i poslovni ljudi.
(CILJ JE MILIJARDU DOLARA)
Određen je cilj od milijardu dolara u ekonomskoj saradnji između Srbije i Turske. Da bi se postigao ovaj cilj šta treba uraditi?
Prvenstveno, po potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini, obim privredne saradnje je porastao u proseku za 20 procenata, što znači da je trgovinski obim od milijardu dolara za očekivati. Trenutni obim privredne saradnje u iznosu od 780 miliona dolara je po meni nezadovoljavajući. Da bi se povećao, privrednici treba da se međusobno bolje upoznaju. Potreban je intenzivan protok informacija. Prvenstveno je veliki broj mogućnosti koje se nude turskim privrednicima. Turska želi da poveća svoj izvoz. Srbija nije veliko tržište u odnosu na broj stanovnika, ali je s obzirom na centralnu lokaciju idealna za nastup ka trećim tržištima. Srbija i Turska treba zajedno da proizvoze i zajedno da izvoze. Na primer, kada bi se 51 procenat proizvodio u Srbiji, proizvod može sa etiketom „Made in Serbia“ da uđe i na rusko tržište bez carine. Zahvaljujući tome može se ući na veliko i ozbiljno tržište pomoću Srbije. 
Koje sektore preporučujete za investiranje?
Tekstil, rezervni auto delovi, konditorski i gotovi prehrambeni proizvodi su sektori u kojim bismo voleli da vidimo turske investitore. Dugoročnim investicijama mi zapravo investiramo za decu i sledeće generacije.
(POKAZATELJ DOBRE VOLJE)
Da li ima subvencija za investitore? 
Investicije u Srbiji iskoristite kao odskočnu dasku. Kao što je naš premijer rekao „koja god da je ponuda data, Srbija će ponuditi za dolar bolju“. Ovu reč ćemo sigurno održati a i to je pokazatelj dobre volje i prijateljstva. Investitor će u Srbiji naći kvalifikovanu radnu snagu. I običan građanin govori engleski. Spremni su i da prihvate novu tehnologiju na svim poljima u proizvodnji. Primera radi, u tekstilu se proizvode A+ i višeg kvaliteta za velike svetske firme. Ne gubi se vreme na birokratiju. Poslovni čovek nakon svoje odluke o investiciji, od nas dobija sve potrebne informacije i budite sigurni da u će se u Srbiji bez gubljenja vremena započeti procedure. Moj stav o radu je „biti jasan, brz, precizan i realan“. Primera radi kada započnete proceduru za osnivanje firme, ona će se i završiti u istoj zgradi za kratko vreme. Isto tako pokušavamo da pomognemo u Konzulatu, bez izgovora „Završeno nam je radno vreme i ne možemo vam pomoći.“
Koji je trenutni broj turskih ulagača u Srbiji?
    Ne mogu vam reći tačan broj, osim da nismo stigli do broja na koji bismo mogli biti ponosni. Nakon disciplinovane pripreme možemo da radimo na drugoročnim investicijama. Postoji jedna tekstilna turska firma koja je investirajući u Srbiji postala uticajna na globalnom planu.
Isto tako, otvorena je Halk banka u Srbiji koja će biti od velike koristi i srpskim i turskim privrednicima.

U turizmu ima još više posla
Generalni konzul Zoran Marković izjavio je da postoji interesovanje srpskih firmi za turske firme koje se bave proizvodnjom organske hrane:
„Jedno od važnih oblasti saradnje je i turizam. Turski turisti, nakon boljeg upoznavanja Beograda, izjavljuju da su veoma zadovoljni hranom, turističkim mestima, mestima zabave. U Srbiji su i zimski sportovi razvijeni. Prirodne lepote su isto povoljne za investicije. Cene su privlačne. Samo za novogodišnje praznike 4000 turskih turista je posetilo Beograd. Zainteresovanost srpskih turista za Tursku raste, za šta je posebno all inclusive koncept u hotelijerstvu značajan.

Ostvaren mi je san iz detinjstva
U Istanbulu se osećam kao kod svoje kuće. Ovde nam ništa ne nedostaje. Ne postoji ništa kao čaj, kafa i šetnja pored Bosfora sa sinom i suprugom. Kao dete sam uvek želeo da živim na mestu pored mora, tako da mi je ostvaren san iz detinjstva.

Omiljena hrana riba
Upravo zbog zajedničke prošlosti, srpska i turska kuhinja su veoma slične. Omiljena hrana su mi morski plodovi. Onima koji putuju za Srbiju bih preporučio da probaju meso. Moj svakodnevni klasični doručak je burek sa sirom i ajran.