Printer Friendly Version Посета ППВ и МТТТ Р.Љајића РТ – састанак са представницима текстилног сектора у РТ (Истанбул, 1. март) @ 2 March 2017 09:06 AM

Другог дана посете Републици Турској потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије Расим Љајић у организацији Савета за међународну економску сарадњу Републике Турске (ДЕИК), састао се са представницима текстилног сектора. Састанку су присуствовали представници угледних турских текстилних компанија. Поред повећања трговинске размене, у наредном периоду, требало би уложити додатне напоре за побољшање сарадње на пољу инвестиција, закључак је са састанка. У том контексту, охрабрује што се у Републици Србији из дана у дан отвара све више компанија из РТ. Турске фирме запошљавају преко 8 хиљада радника, а циљ је да се ове године отвори још десет нових фабрика из РТ, истакао је господин Расим Љајић.

Пословање турске текстилне компаније „Астер“ у Нишу постало је модел успешне стране инвестиције и добре праксе. ППВ и МТТТ Р.Љајић упознао је са економским мерама Владе и подстицајима страних улагања. Детаљно је говорио о финансијским подстицајима, пореским олакшицама и другим погодностима за стране инвеститоре. Истакао је значај Споразума о слободној трговини који Република Србија има са Руском Федерацијом, као и преференцијалног трговинског режима са Сједињеним Америчким Државама. Нарочито је истакао чињеницу да Влада Србије и надлежне институције свакој појединачној инвестицији посвећује посебну пажњу, наравно да има простора за даље унапређење. Међутим, по условима које нуди Србија страним инвеститорима, предњачи у региону.