Printer Friendly Version Poseta PPV i MTTT R.Ljajića RT – sastanak sa predstavnicima tekstilnog sektora u RT (Istanbul, 1. mart) @ 2 March 2017 09:07 AM

Drugog dana posete Republici Turskoj potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić u organizaciji Saveta za međunarodnu ekonomsku saradnju Republike Turske (DEIK), sastao se sa predstavnicima tekstilnog sektora. Sastanku su prisustvovali predstavnici uglednih turskih tekstilnih kompanija. Pored povećanja trgovinske razmene, u narednom periodu, trebalo bi uložiti dodatne napore za poboljšanje saradnje na polju investicija, zaključak je sa sastanka. U tom kontekstu, ohrabruje što se u Republici Srbiji iz dana u dan otvara sve više kompanija iz RT. Turske firme zapošljavaju preko 8 hiljada radnika, a cilj je da se ove godine otvori još deset novih fabrika iz RT, istakao je gospodin Rasim Ljajić.

Poslovanje turske tekstilne kompanije „Aster“ u Nišu postalo je model uspešne strane investicije i dobre prakse. PPV i MTTT R.Ljajić upoznao je sa ekonomskim merama Vlade i podsticajima stranih ulaganja. Detaljno je govorio o finansijskim podsticajima, poreskim olakšicama i drugim pogodnostima za strane investitore. Istakao je značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini koji Republika Srbija ima sa Ruskom Federacijom, kao i preferencijalnog trgovinskog režima sa Sjedinjenim Američkim Državama. Naročito je istakao činjenicu da Vlada Srbije i nadležne institucije svakoj pojedinačnoj investiciji posvećuje posebnu pažnju, naravno da ima prostora za dalje unapređenje. Međutim, po uslovima koje nudi Srbija stranim investitorima, prednjači u regionu.