Printer Friendly Version Избори за председника Републике Србије @ 4 March 2017 09:36 AM

 

 

 

 

 

ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

(2. АПРИЛ 2017. ГОДИНЕ)

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТАКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

 

 

Обавештавамо вас да су избори за Председника Републике Србије расписани за 2. април 2017. године. Држављани Републике Србије који имају боравиште у иностранству, а желе да на председничким изборима гласају на бирачком месту у Генералном конзулату Републике Србије у Истанбулу, потребно је да нам се пријаве најкасније пет дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до 11. марта 2017. године.

 

  1. Држављани Републике Србије који су већ уписани у бирачки списак потребно је да поднесу Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству. Провера да ли је лице уписано у бирачки списак могуће је извршити преко апликације на сајту МДУЛС - http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

 

2.   Држављани Републике Србије који нису уписани у бирачки списак, а желе да учествују у бирачком процесу, паралелно са захтевом за упис у бирачки списак да ће гласати у иностранству, потребно је да попуне Захтев за упис у бирачки списак Републике Србије.

 

Подношење захтева може се вршити на два начина:

 

  1. У просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Истанбулу на адреси Geyikli Sokak No. 1, Levent, Bešiktaš. Приликом подношења захтева потребно је приложити (показати на увид) документ за утврђивање идентитета (важећа путна исправа – пасош, лична карта или возачка дозвола коју је издао надлежни орган Републике Србије).

 

  1. Путем e-mail-a (konzulat.istanbul@mfa.rs), тако што ће се доставити скенирани захтев / захтеви заједно са скенираним личним документом Републике Србије.

 

Поднети захтеви биће прослеђени на даљу надлежност локалним самоуправама према последњем пребивалишту у Републици Србији или према последњем пребивалишту једног од родитеља.

 

Молимо вас да у назначеном пољу, обавезно, читко попуните контакт телефон и / или e-mail, како бисмо у случају било какве нејасноће, били у могућности да вас контактирамо.

Скрећемо вашу пажњу да се бирачко место одређује / отвара уколико се за гласање пријави најмање 100 бирача, што значи да ће надлежни орган у Републици Србији након провера података лица која су се пријавила за гласање на предстојећим изборима, потврдити да ли су испуњени услови за отварање бирачког места у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Истанбулу.

 

Пријаве за гласање у иностранству и пријаве за упис у бирачки списак можете преузети овде.

 

http://www.istanbul.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak(1)_dvojezicno.doc

http://www.istanbul.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu_dvojezicno.doc

 

У Истанбулу, 3. марта 2017. године.