Printer Friendly Version Посета удружењу Босна – Санџак у Бурси @ 13 March 2017 12:08 PM

Током службеног боравка у Бурси (3.-5.03.), ГК З.Марковић посетио је и локално удружење Босна – Санџак, које окупља већи број наших исељеника.

Овом приликом поновљен је значај тесне везе исељеништва са матицом, учења матерњег језика и очување традиција које су донете из наших крајева. З. Марковић је присутне упознао са њиховим правима у вези са предстојећим изборима за председника Републике. Објаснио је процедуре и упутио у рокове. Назначио је да детаљна информација у вези са тим може да се нађе на веб страници Конзулата, као и неопходни формулари.

Представници наше исељеничке заједнице и ову прилику су искористили да ГК упознају с апроблемима са којима с есусрећу приликом остваривања права на поновно стицање држављанства или пријема у држављанство по пореклу. Све примедбе су се углавном односиле на рокове решавања предмета и дуго и неуједначено чекање. Друга питања су се односила на саму процедуру.

Приметна је необавештеност појединаца, која често узрокује непотпуне захтеве што додатно компликује и оптерећује постојећу процедуру, а често их доводи у непријатну ситуацију да се обраћају неовлашћеним лицима у РС, где није мали број оних који су жртве преваре.

Са наше стране, присутни су обавештени и подвучено им је да осим трошка за законом прописану таксу, других давања према РС нема, нити може да их буде, као и да ни један предмет не стоји у конзулату. Исељеници су позвани да ажурније прате и oбјављене спискове на нашој веб страници, како не би долазили у ситуацију да решени предмети чекају на уручење.