Printer Friendly Version Poseta udruženju Bosna – Sandžak u Bursi @ 13 March 2017 12:22 PM

Tokom službenog boravka u Bursi (3-5.03.), GK Z.Marković posetio je i lokalno udruženje Bosna – Sandžak, koje okuplja veći broj naših iseljenika.

Ovom prilikom ponovljen je značaj tesne veze iseljeništva sa maticom, učenja maternjeg jezika i očuvanje tradicija koje su donete iz naših krajeva. Z. Marković je prisutne upoznao sa njihovim pravima u vezi sa predstojećim izborima za predsednika Republike. Objasnio je procedure i uputio u rokove. Naznačio je da detaljna informacija u vezi sa tim može da se nađe na veb stranici Konzulata, kao i neophodni formulari.

Predstavnici naše iseljeničke zajednice i ovu priliku su iskoristili da GK upoznaju sa problemima sa kojima se susreću prilikom ostvarivanja prava na ponovno sticanje državljanstva ili prijema u državljanstvo po poreklu. Sve primedbe su se uglavnom odnosile na rokove rešavanja predmeta i dugo i neujednačeno čekanje. Druga pitanja su se odnosila na samu proceduru.

Primetna je neobaveštenost pojedinaca, koja često uzrokuje nepotpune zahteve što dodatno komplikuje i opterećuje postojeću proceduru, a često ih dovodi u neprijatnu situaciju da se obraćaju neovlašćenim licima u RS, gde nije mali broj onih koji su žrtve prevare.

Sa naše strane, prisutni su obavešteni i podvučeno im je da osim troška za zakonom propisanu taksu, drugih davanja prema RS nema, niti može da ih bude, kao i da ni jedan predmet ne stoji u konzulatu. Iseljenici su pozvani da ažurnije prate i objavljene sšpiskove na našoj veb stranici, kako ne bi dolazili u situaciju da rešeni predmeti čekaju na uručenje.