Printer Friendly Version URUČENjE UDžBENIKA ZA UČENjE BOSANSKOG JEZIKA UDRUŽENjIMA NAŠIH ISELjENIKA U ISTANBULU @ 1 June 2018 10:53 AM

Ambasador Republike Srbije u Republici Turskoj Zoran Marković, tokom službene posete Istanbulu, posetio je udruženja naših iseljenika u Pendiku i Bajrampaši. Ova udruženja okupljaju najveći broj iseljenika i njihovih potomaka sa područja prostora bivše Jugoslavije, pre svega Bošnjaka iz Raške oblasti u Republici Srbiji, kao i BiH i Crne Gore. Ambasador Zoran Marković, tim povodom, uručio je više paketa udžbenika za učenje bosanskog jezika za prvake i mlađe osnovce, što je deo šireg projekta realizovanog uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije i nekolicine sponzora, inače naših iseljenika iz Republike Turske. Cilj je da se najmlađim generacijama potomaka iseljenika približi naš jezik, tradicija i kultura našeg prostora.

U razgovoru sa rukovodstvom i članovima udruženja ambasador Zoran Marković naglasio je da je znanje jezika, poznavanje tradicije i kulture važno za održavanje i negovanje veza sa maticom. Cilj ne sme da bude samo dobijanje putne isprave Republike Srbije, a da pri tome mladi naraštaji ne znaju osnovne informacije i činjenice o zemlji iz koje dolaze njihovi roditelji i preci. U tom kontekstu, razmatrani su modaliteti dalje saradnje na planu školstva i obrazovanja. Naredni koraci su organizovanje kurseva jezika kako u Istanbulu, tako i tokom letnjeg raspusta u Ajvaliku, poznatom turskom letovalištu gde tradicionalno odmara najveći deo našeg iseljeništva. Najmlađi bi na taj način kroz igru i zabavu učili naš jezik i sticali osnovna znanja o Republici Srbiji. Naši iseljenici, takođe, su izrazili interes za uspostavljanje institucionalne saradnje između škola u Republici Srbiji i Republici Turskoj, kao i za programe razmene učenika i đaka, te pohađanja letnjih sportskih kampova (škole košarke, tenisa i sl.) u Republici Srbiji.

Osim navedenog, sastanci na kojima je učestvovala i konzul-žeran Republike Srbije u Istanbulu Sandra Vujinović iskorišćeni su i za razgovore o drugim konzularnim pitanjima od interesa za populaciju naših iseljenika u Republici Turskoj, pre svega temama iz oblasti sticanja državljanstva i putnih isprava Republike Srbije.