Printer Friendly Version 13. април 2021. године - Заштитне мере у Републици Турској @ 17 April 2021 09:08 AM

У Републици Турској је на снази двонедељно делимично затварање која се односи на територију целе земље. Одлука ступа на снагу од среде, 14. априла 2021. године.

Том одлуком се, између осталог, предвиђа:

- Полицијски час биће примењиван сваког радног дана у периоду од 19:00 до 05:00 часова наредног дана. Затварање викендом почињаће петком у 19:00 часова и трајаће до донедељка у 05:00 часова.
Овом мером изуети су странци (туристи) који се налазе у земљи привремено у оквиру туристичких активности.  Странци који нису обухваћени туристичким активностима, укључујући носиоце боравишне дозволе, особе под статусом привремене заштите или подносиоце захтева за међународну заштиту и носиоце статуса, подлежу ограничењима полицијског часа.

- У току полицијског часа (радним данима и викендом) међуградска путовања неће бити дозвољена, осим средствима јавног превоза (авион, аутобус, воз, брод, итд), а у хитним случајевима и сопственим превозом. Забрана кретања у време полицијског часа, неће се односити на лица која управљају средствима јавног превоза и на лица која због посла путују ван града уколико то документују прилагањем путничких карата, шифре резервације итд, као и у хитним и неодложним случајевима (отпуштање из болнице, хитни лекарски прегледи, присуство на сахрани  преминулог рођака првог степена...).

-Угоститељски објекти (ресторани, кафетерије, посластичарнице) неће примати муштерије ни у затвореном ни у отвореном простору до недеље, 16. маја 2021. године до 24:00. Током овог периода, ти објекти радиће као службе за понети и доставу радним данима између 07:00 и 19:00 часова, а само достава од 19:00 до сахура (време отварања поста током верског празника). Викендом ће бити омогућена само достава од 10:00 до сахура.
- Радно време продајних објеката (осим оних са изузетком) биће између 7:00 и 18:00 часова радним данима.

- Ланци супермаркета отвараће се у 10:00 часова.

- Суботом и недељом, током трајања полицијског часа, пекаре или продавнице са лиценцом за продају пекарских производа биће отворене, а супермаркети, прехрамбене продавнице, продавнице поврћа, меса и продавнице сувих орашастих плодова моћи ће да раде између 10:00 и 17:00 часова. У истом периоду, горе наведени објекти и предузећа која испоручују робу наручену преко интернета моћи ће да врше доставу на  кућну или другу  адресу.
- У смештајним објектима (хотели, мотели, апартмански хотели, хостели итд), укључујући и туристичке комплексе, храна и пиће моћи ће да се служи само гостима који имају смештај у том објекту и под условом да за једним столом седе  највише 2 особе.

До понедељка, 17. маја 2021. године биће привремено обустављене активности у следећим објектима:
- Спортски терени за рекреативце, базени, теретане, козметички центри или салони, турска купатила и сауне, забавни и тематски паркови,
- Објекти попут кафића, клубова удружења, чајџиница,
- Објекти као што су интернет кафеи или салони, места за електронске игре, билијар салони.

За улазак у Републику Турску, за сва лица старија од шест година, неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата. Потврда о вакцинацији било којом вакцином се не прихвата уместо негативног PCR теста. У случају да лице улази у Турску друмским путем и не поседује негативан PCR тест, обавезан је карантин на адреси која се пријави као место боравка. Уколико се не поседује адреса боравка, место карантина ће утврдити надлежна здравствена управа. Седмог дана карантина лице се тестира и уколико резултат буде негативан, карантин се прекида.  У року од 72 сата пре доласка у Турску неопходно је електронски се регистровати путем следећег линка: https://register.health.gov.tr. Током регистрације се додељује такозвани ХЕС КОД који представља електронски вид праћења здравственог стања путника. Неопходан је за улазак у све тржне центре, ресторане, државне установе и друге објекте. Сви путници су дужни да при уласку у Турску покажу исти у штампаној или електронској форми. Ова одлука биће на снази до 31. маја 2021. године.