Printer Friendly Version 13. april 2021. godine - Zaštitne mere u Republici Turskoj @ 17 April 2021 09:10 AM

U Republici Turskoj je na snazi dvonedelјno delimično zatvaranje koja se odnosi na teritoriju cele zemlјe. Odluka  stupa na snagu od srede, 14. aprila 2021. godine.

Tom odlukom se, između ostalog, predviđa:

- Policijski čas biće primenjivan svakog radnog dana u periodu od 19:00 do 05:00 časova narednog dana. Zatvaranje vikendom počinjaće petkom u 19:00 časova i trajaće do donedelјka u 05:00 časova.
Ovom merom izueti su stranci (turisti) koji se nalaze u zemlјi privremeno u okviru turističkih aktivnosti.  Stranci koji nisu obuhvaćeni turističkim aktivnostima, uklјučujući nosioce boravišne dozvole, osobe pod statusom privremene zaštite ili podnosioce zahteva za međunarodnu zaštitu i nosioce statusa, podležu ograničenjima policijskog časa.

- U toku policijskog časa (radnim danima i vikendom) međugradska putovanja neće biti dozvolјena, osim sredstvima javnog prevoza (avion, autobus, voz, brod, itd), a u hitnim slučajevima i sopstvenim prevozom. Zabrana kretanja u vreme policijskog časa, neće se odnositi na lica koja upravlјaju sredstvima javnog prevoza i na lica koja zbog posla putuju van grada ukoliko to dokumentuju prilaganjem putničkih karata, šifre rezervacije itd, kao i u hitnim i neodložnim slučajevima (otpuštanje iz bolnice, hitni lekarski pregledi, prisustvo na sahrani  preminulog rođaka prvog stepena...).

-Ugostitelјski objekti (restorani, kafeterije, poslastičarnice) neće primati mušterije ni u zatvorenom ni u otvorenom prostoru do nedelјe, 16. maja 2021. godine do 24:00. Tokom ovog perioda, ti objekti radiće kao službe za poneti i dostavu radnim danima između 07:00 i 19:00 časova, a samo dostava od 19:00 do sahura (vreme otvaranja posta tokom verskog praznika). Vikendom će biti omogućena samo dostava od 10:00 do sahura.
- Radno vreme prodajnih objekata (osim onih sa izuzetkom) biće između 7:00 i 18:00 časova radnim danima.

- Lanci supermarketa otvaraće se u 10:00 časova.

- Subotom i nedelјom, tokom trajanja policijskog časa, pekare ili prodavnice sa licencom za prodaju pekarskih proizvoda biće otvorene, a supermarketi, prehrambene prodavnice, prodavnice povrća, mesa i prodavnice suvih orašastih plodova moći će da rade između 10:00 i 17:00 časova. U istom periodu, gore navedeni objekti i preduzeća koja isporučuju robu naručenu preko interneta moći će da vrše dostavu na  kućnu ili drugu  adresu.
- U smeštajnim objektima (hoteli, moteli, apartmanski hoteli, hosteli itd), uklјučujući i turističke komplekse, hrana i piće moći će da se služi samo gostima koji imaju smeštaj u tom objektu i pod uslovom da za jednim stolom sede  najviše 2 osobe.

Do ponedelјka, 17. maja 2021. godine biće privremeno obustavlјene aktivnosti u sledećim objektima:
- Sportski tereni za rekreativce, bazeni, teretane, kozmetički centri ili saloni, turska kupatila i saune, zabavni i tematski parkovi,
- Objekti poput kafića, klubova udruženja, čajdžinica,
- Objekti kao što su internet kafei ili saloni, mesta za elektronske igre, bilijar saloni.


Za ulazak u Republiku Tursku, za sva lica starija od šest godina, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Potvrda o vakcinaciji bilo kojom vakcinom se ne prihvata umesto negativnog PCR testa. U slučaju da lice ulazi u Tursku drumskim putem i ne poseduje negativan PCR test, obavezan je karantin na adresi koja se prijavi kao mesto boravka. Ukoliko se ne poseduje adresa boravka, mesto karantina će utvrditi nadležna zdravstvena uprava. Sedmog dana karantina lice se testira i ukoliko rezultat bude negativan, karantin se prekida.  U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sledećeg linka: https://register.health.gov.tr. Tokom registracije se dodelјuje takozvani HES KOD koji predstavlјa elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi. Ova odluka biće na snazi do 31. maja 2021. godine.