Printer Friendly Version 01.06.2021. godine - NOVI REŽIM ULASKA U TURSKU OD 01.06.2021. @ 8 June 2021 03:46 PM

Od 01.06.2021. godine u sklopu mera borbe protiv pandemije počelo sa primenom novog režima ulaska u Tursku.
Osobe koje dolaze ili su se u poslednjih 14 dana od ulaska u Tursku nalazile u Avganistanu, Bangladešu, Brazilu, Južnoj Africi, Nepalu, Pakistanu i Šri Lanki moraće da, prilikom ulaska u Tursku, pokažu negativan rezultat PCR testa iz poslednjih 72 časa i biće im propisana mera obaveznog četrnaestodnevnog karantina na mestima koja će guvernati odrediti.

Osobe koje dolaze iz Ujedinjenog Kralјevstva, Irana, Egipta i Singapura u obavezi su da poseduju negativan rezultat PCR testa iz poslednjih 72 časa.

Osobe koje dolaze iz drugih zemalјa imaju opcije da poseduju sertifikat o vakcinaciji koja je obavlјena najmanje 14 dana pre dolaska i/ili potvrdu od nadležnih organa svoje zemlјe o tome da su u poslednjih 6 meseci preležali KOVID-19. Ukoliko ne poseduju neki od ova dva dokumenta moraće da imaju ili negativan rezultat PCR testa iz poslednjih 72 časa ili negativan rezultat brzog antigenskog testa obavlјenog 48 časova pre ulaska u zemlјu.

Ministarstvo zdravlјa Republike Turske vršiće nasumična PCR testiranja na svim graničnim prelazima.

U roku od 72 časa pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sledećeg linka: https://register.health.gov.tr/. Tokom registracije dodelјuje se takozvani HES KOD koji predstavlјa elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.