Printer Friendly Version 31.08.2021. godine - Odnosi Srbije i Turske na izuzetno visokom nivou @ 1 September 2021 10:02 AM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić  sastali su se danas sa ministrom inostranih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom i u odvojenim razgovorima na temu jačanja bilateralnih i ekonomskih odnosa, saglasili se da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje dve zemlje, pogotovo u oblasti energetike, turizma, kulture i obrazovanja.

 

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo postignutim nivoom bilateralnih odnosa, koje odlikuje intenzivan politički dijalog, produbljena saradnja i međusobno poverenje i poštovanje.

Posebno je istakao lični doprinos predsednika Erdogana koji je rezultirao dolaskom velikog broja turskih investitora u Srbiju, kao i značaj Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju koji može dati dodatni doprinos na privrednom planu. Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenzivirati rad ovog Komiteta u predstojećem periodu.
„Investicije turskih kompanija u Srbiju u poslednje dve godine se intenziviraju sa perspektivom daljeg ra sta i u tom smislu pozdravljam sve izraženiji interes Turske da ulaže u srpsku privredu, kao i realizaciju niza investicija u nerazvijenim delovima Srbije“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da se nada nastavku ovog pozitivnog trenda, posebno na planu infrastrukture.

Ministar Čavušoglu je preneo pozdrave predsednika Erdogana uputio poziv predsedniku Vučiću da poseti Tursku.

Sagovornici su se saglasili da izuzetan lični i profesionalni odnos dvojice predsednika značajno doprinosi razvoju političkih, ekonomskih i svih drugih veza između Srbije i Turske i da u odnosima dve zemlje postoji veliki prostor za unapređenje saradnje u oblastima energetike, turizma, kulture i obrazovanja.


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je u razgovoru sa šefom turske diplomatije istakla da su odnosi Srbije i Turske na izuzetno visokom nivou zahvaljujući intenzivnom dijalogu, razumevanju, uzajamnoj podršci, kao i izuzetnom ličnom i profesionalnom odnosu predsednika Aleksandra Vučića i Tajipa Erdogana.


Premijerka je poručila da su, zahvuljujući ličnom angažovanju predsednika Erdogana, turski investitori ohrabreni da ulažu u Srbiji.


Ističući da postoji izuzetna saradnja sa turskim kompanijama, ona je navela primer preuzimanja novog pogona i radnika kompanije „Geoks“ od strane turske firme „Teklas“, kao izuzetan vid podrške građanima i državi u kojoj posluje.


Takođe, od posebnog značaja, kako je navela, predstavlja i interes turskih kompanija za ulaganje u manje razvijenim opštinama, što umnogome doprinosi podizanju životnog standarda.


Šef turske diplomatije ocenio je da su turske kompanije zadovoljne uslovima poslovanja u Srbiji i da postoji povećano interesovanje za ulaganje, pre svega u energetski sektor, ali i turizam, za koji je izrazio očekivanje da će i nakon pandemije ostati značajna oblast saradnje naših država.


Brnabić je pružila podršku Turskoj agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja radi na obnovi mnogih kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, a Čavušoglu je istakao da će ta agencija nastaviti restauracije spomenika u našoj zemlji, uputivši poziv lokalnim samoupravama da predaju svoje projekte.


Izvor/Foto: Predsedništvo i Vlada Republike Srbije