Printer Friendly Version 22. септембар 2022. године - Србија остаје поуздан партнер у остваривању заједничких циљева УН @ 22 September 2022 10:18 AM

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је на 77. заседању Генералне скупштине Уједињених нација (УН) у Њујорку да актуелни глобални проблеми опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу.

Вучић је навео да су одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови на којима се заснива светска стабилност и додао да они морају да буду праћени принципима неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Он је рекао да Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујући и територијални интегритет Украјине.

Председник Србије је оценио да се од многих говорника чуло о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине и да су многи рекли да је то први сукоб на тлу Европе од Другог светског рата.

Вучић је нагласио да је права истина да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи у случају Србије, марта 1999. године, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу и да се то упорно прећуткује.

Он је упитао у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многе чланице УН дају међународно признање и легитимитет и рекао да никада ни од кога није добио рационалан одговор на то питање.

Србија није ногом крочила на туђу територију, нити је угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године, истакао је он и додао да то ипак није спречило 19 НАТО земаља да нападну Србију без одлуке Савета безбедности УН.

Председник Србије је нагласио да усвајање резолуције Савета безбедности УН 1244, којом је гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности „Косова“ погазе територијални интегритет Србије и повељу УН.

Вучић је поручио да Србија, без обзира на то што осећа последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, неће одустати од темељних принципа УН.

Он је напоменуо да ће Србија наставити да се залаже за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих држава чланица УН.

Председник Србије се посебно захвалио државама које у овом тренутку чине неупитну већину у Генералној скупштини УН које подржавају територијални интегритет Србије, посебно на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Вучић је истакао да додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао између две седнице Генералне скупштине УН и додао да је то тренд који се мора наставити.

Према његовим речима, Србија стрпљиво, са много добре воље, трага за компромисом у вези са Косовом и Метохијом под покровитељством Европске уније (ЕУ), а у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Он је указао на то да Србија не види алтернативу том процесу и да је уверен да ће доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису.

Успостављање дуготрајног мира је предуслов просперитетног живота за Србе и Албанце, а све друге опције смо већ истрошили, нагласио је он.

Вучић је рекао да Србија не жели да се врати на стазе сукоба и крвопролића и нагласио да Балкан не би могао да поднесе још један сукоб.

Председник Србије је навео да Београд преговоре са Приштином води у веома сложеним околностима хибридног рата и прљаве кампање дела међународне јавности против Србије.

Он је подсетио да су неки светски медији писали да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност, наглашавајући да се то никада није догодило, већ да су то биле лажи.

Вучић је истакао да неповредивост граница мора да важи за све подједнако, уз оцену да је Србија била и да ће бити фактор стабилности у региону.

Упркос многим неистинама и фалсификатима, Србија подржава Дејтонски споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине (БиХ) и интегритет Републике Српске унутар ње, навео је Вучић.

Председник Србије је рекао да иницијатива "Отворени Балкан" има јасну идеју да се отвори регион за људе, робу, услуге, капитал и компаније, да би се добило подручје трајно ослобођено тензија и сукоба.

Такође, он је додао да иницијатива "Отворени Балкан" поред заједничке економске користи има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета.

Србија на тај начин доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а тиме доприноси и безбедности на глобалном нивоу, истакао је он.

Вучић је закључио да ће Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева УН, али да се не сме заборавити да су УН снажне онолико колико се поштују заједнички усаглашене одлуке и документа те организације.

Извор: Влада Републике Србије

Фото: un.org